Uniek in de stad: Not your average studentenclub!

Uniek in de stad: not your average studentenclubs!

Aaaah, de lente! De zon schijnt, de lessen draaien weer op volle toeren en de feestjes vloeien rijkelijk. Hoe mooi kan het studentenleven zijn?! In dat leventje mogen studentenverenigingen uiteraard niet ontbreken. Misschien vond jij in het begin van het academiejaar al een studentenvereniging die perfect bij jou past en waarmee je dit tweede semester in spurtte. Of wie weet ben jij nog op zoek naar iets nieuws, iets verfrissend, iets uniek? STAN stelt je voor: not your average studentclubs!

Het Mysterieuze Mythica

Dat studentenverenigingen meer zijn dan pintjes en lintjes wordt bewezen door Mythica, dé thuishaven voor Antwerpse studenten met een geeky kantje. Studenten kunnen er terecht voor een heel scala aan activiteiten, van Dungeons & Dragons-avonden en cinema-avonden tot een Pokémon Go raidsOok sporten doen Mythicanen in thema met een maandelijks Zwerkbal-toernooi. Wie zich dus even Harry Potter, Frodo of Jack Sparow wil wanen, is hier aan het juiste adres.

Net zoals de gemiddelde Marvelfilm heeft ook Mythica een origin story. Jacob (praeses en Geek-In-Chief) richtte in 2019 de club op samen met twee vrienden. “Eigenlijk begon het eerst als een cafégrap“, lacht hij. “Maar toen bleek dat toch best veel medestudenten in mijn omgeving enthousiast waren over het idee, werd het plots heel concreet en hebben we samen een studentenvereniging uit de grond gestampt. Drie jaar later kan hij tevreden terugblikken: “Zelfs in corona-tijden  zijn we  erin geslaagd om toch al snel een paar honderd studenten samen te brengen en zijn er bij ons vriendschappen voor het leven gesmeed. We bieden een thuis voor vele studenten met geeky interesses en hobby’s waarmee ze op veel andere plaatsen niet meteen terecht kunnen. Bij Mythica is de vraag daarentegen niet óf ze gelijkgezinde studenten zullen vinden, maar hoeveel!

Ook voor studenten die op kot geen dobbelstenen of bezemsteel hebben liggen is er ruimte bij Mythica. Next up on the agenda: een heuse Piraten-cantus mét sea shanties. Yarr!

“Wij bieden een thuis voor vele studenten die met hun geeky interesses op niet veel andere plaatsen terecht kunnen. Bij ons is de vraag niet óf ze gelijkgezinde studenten zullen vinden, maar hoeveel!”

Bezige bijtjes bij Academics for Development

“Hoe kan ik als jonge student de wereld verbeteren?”. Die vraag stelde zich Layla, studente Media & Entertainment Business bij Thomas More. Het antwoord vond ze bij Academics for Development (AfD), een studentenorganisatie waar studenten en NGO de handen in elkaar slaan om wereldwijd positieve sociale impact te creëren. Doorheen het academiejaar ontwikkelen ze eerst als team theoretisch kader een social ondernemingsproject waarbij de studenten elk hun expertise en opgedane kennis kunnen inzetten. Daarna reizen ze naar het land waar het project plaatsvindt om actie te ondernemen.

De meerwaarde die Academics for Development biedt heeft Layla aan den lijve kunnen ondervinden toen ze in 2020 naar Benin trok om mee te werken aan project Mouvement Miel.

“Grote delen van het land zijn voor hun inkomen afhankelijk van de plaatselijke landbouw. Door de zware klimaattoestanden mislukken de oogsten regelmatig, wat tot veel armoede lijdt”, vertelt ze. “Het doel van Mouvement Miel was dan ook om Beninse landbouwers minder kwetsbaar te maken en hen bij te scholen als imker. Zo krijgen ze via de honingteelt een extra bron van inkomen én werken ze op een duurzame manier. 

 

Voor Layla bleef het niet bij zuivere theorie, want tijdens de laatste twee maanden van het project trok ze samen met haar medestudenten zelf naar Benin om er in een lokale landbouwschool (SAIN) een imkerscursus voor de plaatselijke jongeren uit te werken. Ook nu vertelt ze er nog enthousiast over: “Tijdens ons verblijf  zijn we als projectteam heel hecht geworden, leerde ik veel inspirerende mensen kennen en kwam ik op plaatsen waar ik anders nooit terecht zou zijn gekomen. Iets dat een immense impact op mij heeft nagelaten!”

Interesse om zélf een verschil te maken? Layla blikt alvast vooruit: We willen studenten voor grote en kleine engagementen aanspreken. Naast onze projectwerking hebben we namelijk ook evenementen voor een breder studentenpubliek zoals talk-nights, case study events, marktjes en job-fairs. Onze evenementen zijn ook steeds in het Engels, internationale studenten zijn dus ook meer dan welkom!”

“Tijdens ons verblijf in Benin zijn we als projectteam heel hecht geworden, leerde ik veel inspirerende mensen kennen en kwam ik op plaatsen waar ik anders nooit terecht zou zijn gekomen”

 A new kid in town, Lillith Collectief

Niet alleen uniek maar ook brand new, dat is Lillith Collectief. Sophie richtte deze studentenvereniging erg recent op en kan er dan ook vol passie over vertellen. “Twee jaar geleden kwam ik op het idee om een feministische studentenclub op te starten. Ik was verbaasd dat dit er eigenlijk nog niet was, dus besloot ik dat het dan aan mij was om dat zélf te realiseren.  Lilith Collectief werd enkele weken geleden geboren als een intersectioneel feministische studentenclub. Concreet wil dat zeggen dat we ons samen over genderongelijkheid buigen en dit vanuit verschillende perspectieven. Mijn ervaring is bijvoorbeeld niet dezelfde als die van een zwarte vrouw of als die van een vrouw met een handicap.” Dit doet Lillith Collectief door het organiseren van drie soorten activiteiten. “Per semester organiseren we twee book club meetings, drie filmscreenings en twee lezingen. Af en toe zal er ook ruimte zijn voor een panel of een debat. Daarnaast is er ook een blog waar alle studenten hun zegje kwijt kunnen.”

Iedereen is welkom bij Lillith Collectief, al blijft respect voor elkaar wel de belangrijkste waarde binnen de vereniging.Iedereen is welkom, ongeacht geslacht of genderidentiteit. Ook mensen die minder vertrouwd zijn met feministische thema’s of die kritisch tegenover feminisme staan. Enkel wanneer er doelbewust haatdragende taal gebruikt wordt of de identiteit van een van onze leden niet gerespecteerd wordt, lijken de personen in kwestie in onze vereniging niet op hun plaats.”

“Iedereen is welkom, ongeacht geslacht of genderidentiteit. Ook mensen die minder vertrouwd zijn met feministische thema’s of die kritisch tegenover feminisme staan.”

 

Benieuwd wat het Antwerpse studentenleven nog te bieden heeft? 
Bekijk ons compleet overzicht van meer dan 100 studentenverenigingen en vind dé club voor jou!

Nog interessante nieuwsberichten