Tips voor trips: wat te doen in februari
De examens zijn gedaan! Komende maand bevindt de Antwerpse student zich collectief op een roze wolk terwijl het tweede semester langzaam op gang komt. Studeren? Ik zeg recupereren. Februari is het perfecte moment om even tot rust te komen voor alle deadlines en projecten je agenda weer volstouwen. En hoe kan je nu beter je innerlijke batterij opladen dan een flinke dosis cultuur opsnuiven? In dit artikel geef ik je alvast inspiratie voor enkele cultuuruitjes in en uit je kot.
WISPER: artistieke cursussen voor 18+
Eindelijk zijn we verlost van 2020. Het nieuwe jaar is nu écht begonnen en dat betekent dat we onze goede voornemens niet langer voor ons uit kunnen schuiven. Staat “creatief bezig zijn” ook bovenaan je lijstje in 2021? Dan zijn de cursussen van WISPER zeker iets voor jou. Beeld, dans, literatuur, muziek, theater, … You name it, they have it. WISPER heeft in deze vreemde tijden een gloednieuw hybride aanbod ontwikkeld waar je zowel online cursussen, fysieke lesmomenten alsook een combinatie van beiden kunt terugvinden. Wat denk je, basiscursus Argentijnse tango? I’m in!
Het volledige cursusaanbod van WISPER vind je hier.
FILM: CLEO
Als iemand die geregeld een indie filmpje pikt in Cinema Cartoons, vind ik het net als velen erg jammer dat we omwille van de huidige coronamaatregelen nog altijd niet naar de bioscoop kunnen. Je moet echter zo denken: in je eigen zetel is er niemand om tegen de leuning te schoppen, blijft er geen oude popcorn aan je schoenzolen plakken én breng je zo veel snacks mee als je maar wilt. Bovendien koop je voor de prijs van een filmticket een film naar keuze uit het grote online aanbod van Cinema Lumière.
Mijn tip van de maand? CLEO. Het langspeeldebuut van Eva Cools vertelt het verhaal van Cleo, een tienermeisje die haar ouders verliest in een verkeersongeval. Cleo en haar jongere broertje trekken in bij oma, die haar uiterste best doet om hen in alle liefde op te vangen, maar geregeld met haar neus tegen de deur loopt wanneer Cleo rebelleert… De film werd alvast warm onthaald in onze Vlaamse media en won daarbovenop in Rome de prijs voor beste debuut. Waar is de chips?
MUSEUM: MONOCULTURE
Sprong ik even een gat in de lucht toen de musea hun deuren weer mochten openen! Waar mijn beste vriendin en ik elkaar onder normale omstandigheden regelmatig ontmoeten in een restaurant of koffiebar, bezoeken we nu samen een museum. Vandaag op het menu? MONOCULTURE: Een recent verhaal. Het M HKA overtreft zichzelf wederom met een indrukwekkende groepstentoonstelling, deze keer rond het begrip ‘monocultuur’ (het maatschappelijk concept van monocultuur kan worden gedefinieerd als de homogene uitdrukking van de cultuur van één enkele sociale of etnische groep). Wat ik zo fijn vind aan groepstentoonstellingen is dat je altijd wel een werk tegenkomt waar je fan van bent, dus zowel de ervaren cultuurganger als de nieuwsgierige eendagsvlieg komen met MONOCULTURE zeker aan hun trekken.
MONOCULTURE is verlengd tot 24 april 2021. Koop hier je ticket.
BIB: Groetjes uit Vlaanderen
“Mijn identiteit is meerlagig. Journalist en historicus Marc Reynebeau noemt dit een lasagne-identiteit. […] In de eerste plaats ben ik een mens. Vervolgens ben ik een moslim, een globale identiteit die mij verbindt met 1,7 miljard gelovigen met wie ik enige verwantschap voel. Ik voel mij ook een Marokkaan, of eerder een Riffijn, maar ook net zo goed een Europeaan en Belg. Ik ben Vlaming en ten slotte ook Antwerpenaar, de stadsidentiteit waar ik mij het meest verbonden mee voel en die door bijna niemand in vraag wordt gesteld.”
In groetjes uit Vlaanderen gaat Mohamed Ouaamari op zoek naar ‘echte’ Vlamingen. Wie zijn dat eigenlijk? Wat betekent het om Vlaming te zijn? Op nuchtere, grappige en van tijd tot tijd ontroerende wijze schrijft Ouaamari over zijn leven, over opgroeien in Antwerpen en over zijn lasagne-identiteit. Het boek leest vlot weg en persoonlijk vind ik het een echte parel. Perfect leesvoer op een typisch Belgische, regenachtige dag.
Leen Groetjes uit Vlaanderen in een bib bij jou in de buurt.
TIP: Veel noten op je zang maar geen idee hoe je ze op papier krijgt? Dan is de cursus “Hoe begin ik aan een boek” van WISPER ongetwijfeld iets voor jou. Meer info vind je hier.