Thesistips: de do’s en don’ts voor het schrijven van een meesterwerk
Aan alle strijders die momenteel hun thesis schrijven: we weten hoe je je voelt. Het schrijven van je thesis is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn, soms staat het huilen je wellicht nader dan het lachen. Maar wees gerust, want STAN komt – zoals gewoonlijk – precies op tijd to the rescue. Vandaag op het programma: de do’s en don’ts om van jouw scriptie een waar meesterwerk te maken.
DO: deadlines stellen
“Morgen begin ik er écht aan”, die kennen we allemaal. En stiekem weten we ook allemaal dat het morgen ook wéér niet gaat gebeuren. Een grote valkuil, zeker als je geen strikte deadlines hebt afgesproken met je promotor. Mijn tip: neem het heft in eigen handen. Zet deadlines voor jezelf – bijvoorbeeld per hoofdstuk – en breng je promotor hiervan op de hoogte. Zo komt er iets meer druk op de ketel én is de kans kleiner dat je in mei met de handen in het haar zit wegens tijdnood.
DON’T: je promotor verwaarlozen
Hoewel je misschien een haat-liefdeverhouding met je promotor hebt, is hij of zij toch echt van levensbelang om je thesis tot een goed einde te brengen. Maandenlang van de aardbodem verdwijnen is dus niet zo’n strak plan. Wees assertief, zoek contact en hou je promotor op de hoogte van je onderzoeksproject – óók wanneer er nog niet zo veel op papier staat. De kans is aanwezig dat jouw promotor dit meeneemt in de uiteindelijke evaluatie van je thesis, dus de beste versie van jezelf zijn is de boodschap.
DO: lees je helemaal suf
Een wijze man (lees: mijn filosofieprofessor) vertelde mij eens dat je pas écht iets interessants kunt vertellen over een onderwerp als je er alles van weet. Probeer jezelf daarom door zo veel mogelijk teksten heen te worstelen (en niet alleen de hoognodige info eruit te halen) om zo veel mogelijk kennis op te doen over het onderwerp. Ja, het is veel werk. Heel veel werk. Maar uiteindelijk zal je er de vruchten van plukken wanneer je in je thesis een eigen origineel, goed onderbouwd standpunt kunt formuleren. Kom maar op met die hoge punten!
DON’T: het schrijfproces uitstellen
Veel lezen betekent echter niet dat het schrijfproces op de achtergrond moet verdwijnen. Nee, we doen het niet morgen – we doen het nu! Veel schrijven – ook al zijn het niet de allerbeste teksten – helpt om de informatie die je hebt gelezen te verwerken, zodat je het beter kunt begrijpen, onthouden en verbanden kunt leggen. Probeer daarom van het begin af aan zo veel mogelijk te schrijven; je zal er later profijt van hebben.
DO: back that thang up
Je hoort wel eens van die horrorverhalen over mensen wiens laptop crashte, gestolen werd, of de kat die over de pc heen had geplast en daardoor bye bye moesten zeggen tegen maandenlang hard werk. Niet best. Daar wil jij niet bij horen. Zorg er daarom zeker voor dat je back ups maakt: in de Cloud, op een USB stick – you name it.
Zo. Nu kun je er weer vol gas tegenaan. Aan alle strijders: heel veel succes!