STAN-magazine: behind the pictures | Orin
2021. STAN maakt een magazine, en dat voor de allereerste keer. Je weet wel, zo’n boekje met tekst en illustraties en – jawel – foto’s. Om ons magazine van beeldmateriaal te voorzien deden we beroep op vijf student-fotografen, elk met hun eigen visie en beeldtaal. Het resultaat van deze samenwerking bewonder je in ons gloednieuwe magazine, maar hoe zijn die beelden nu eigenlijk tot stand gekomen? STAN zocht het voor jou uit. In dit artikel lees je het verhaal van Orin, studente sociaal-cultureel werk en lid van het STAN-redactieteam.
Van burn-out naar nieuwe inzichten
Na drie jaar fotograferen aan Sint-Lucas had ik een echte foto-burn-out. De voortdurende stress, competitie en het prestatiegericht werken wogen zwaar door. Het zijn associaties die ik tegen het einde van mijn bachelor ongewild maakte met mijn passie voor fotografie. Maandenlang raakte ik mijn camera slechts voor het hoogstnodige aan; freelance opdracht hier, familiefeest daar, …
Meewerken aan het STAN-magazine heeft mijn liefde voor fotografie opnieuw aangewakkerd. Vooral het contact met de geportretteerde studenten was voor mij van onschatbare waarde. Tijdens het fotograferen heb ik heel wat mensen ontmoet waar ik normaal nooit mee in contact zou komen. Hen beter leren kennen en naar hun verhalen luisteren vond ik een heel bijzondere ervaring.
Meewerken aan het STAN-magazine heeft mijn liefde voor fotografie opnieuw aangewakkerd. Vooral het contact met de geportretteerde studenten was voor mij van onschatbare waarde.
Small town girl in een superdiverse omgeving
Ik ben opgegroeid tussen de maisvelden in een boerendorp nabij Sint-Niklaas. Als kind kwam ik weinig in contact met andere culturen en de meeste aspecten van mijn middenklasse-bestaan vond ik vanzelfsprekend. Ik dacht naïef dat iedereen leefde zoals ik, tot ik op veertienjarige leeftijd in Antwerpen ging schoollopen. Ik werd er geconfronteerd met een veelheid aan levenswijzen en culturen, en dat is vandaag nog steeds een belangrijke drijfveer om te fotograferen. De diversiteit in de stad en eigenheid van de verschillende districten vormt een onuitputbare inspiratiebron.
De diversiteit in de stad en eigenheid van de verschillende districten vormt een onuitputbare inspiratiebron.
Toekomstplannen in de koekenstad
De sfeer en uniciteit van elk Antwerps district en haar bewoners vastleggen, dat zou ik een zeer boeiend project vinden. Al die verschillende wijken zijn zo bijzonder op hun eigen manier, en als sociaal werk-studente valt het me jammer genoeg op dat sommige Antwerpse buurten door de jaren heen een slecht imago hebben ontwikkeld. Om aan de Antwerpenaar deze verborgen parels te tonen en de wijken in een positief daglicht te plaatsen, dat lijkt me een zeer waardevolle opdracht voor de toekomst.