Solliciteren 101: deze recruiter beantwoordt jouw FAQs
Je hebt nog maar net je diploma in de hand en het is al tijd voor de volgende stap: solliciteren. Geen idee waar te beginnen? Geen zorgen, STAN weet wat je nodig hebt. Wij leggen de meest gestelde vragen over solliciteren voor aan recruiter Evelien. Zij verlost je uit je onzekerheid en stress. Benieuwd? Lees hieronder verder.
Dag Evelien, welke vragen krijg je als recruiter zelf het vaakst?
“Als recruiter is het mijn job om sollicitatiegesprekken te leiden en de beste match te kiezen voor de functie. Daarnaast geef ik workshops sollicitatietraining om de juiste skills te bevorderen. Sollicitanten krijgen ook altijd de kans om feedback te vragen: dan vertellen we wat ze volgende keer beter kunnen doen of wat er ontbrak. Ik krijg dus veel vragen over hoe je beter kan solliciteren, net zoals dit interview!”
Dan zijn we aan het juiste adres! Laten we in de vragen duiken. Als net afgestudeerde heb je weinig tot geen werkervaring. Is het nutteloos om te solliciteren voor een vacature waarbij ze ervaring vragen?
“Dat hangt er van af of dit bij de harde of zachte voorwaarden staat. Je moet dus kijken hoe het geformuleerd wordt: als een eis of als een pluspunt. Als je deze job echt graag wilt, raad ik altijd aan om je kans te wagen. Je weet nooit wie je concurrentie is en je weet niet of er überhaupt veel sollicitanten zijn. Je kan zomaar eens geluk hebben, dus ga ervoor!”
Als je geluk hebt, mag je op gesprek komen. Hoe maak je daar een goede eerste indruk?
“Wees zeer goed voorbereid. Mensen die komen solliciteren, maar de vacature nauwelijks kennen, komen ongemotiveerd over. Lees je ook zeker in over het bedrijf of de organisatie waar je wilt werken: waar staan ze voor, wat is hun aanpak? Je maakt ook een goede indruk door een vraag voor te bereiden, dat toont dat je er echt over hebt nagedacht. Ten tweede: pak het proces mee in handen. Als er zaken onduidelijk zijn, bel dan al eens vóór het gesprek met een vraag. Hiermee toon je initiatief en kom je matuur over.”
Hoe zit het nu écht met de dresscode voor sollicitaties?
“Wees jezelf. Een kostuum dragen hoeft voor de meeste sollicitaties niet. Mijn gouden tip? Kleed je zoals je je elke dag voor deze job zou kleden. Als je elke werkdag een kostuum zou dragen, mag je dit ook voor je sollicitatie doen, maar anders komt het niet zo authentiek over. Tegenwoordig zijn sneakers oké, jeans zijn oké… Zo zitten we er zelf ook bij trouwens. Zorg vooral dat je netjes voorkomt en je comfortabel voelt.”
Mag je een beetje zenuwachtig zijn of is dit een afknapper?
“Iedereen is zenuwachtig op een sollicitatie, ook volwassenen met jaren werkervaring! Zenuwen tonen eigenlijk dat je het belangrijk vindt. Heb je echt last van de stress? Benoem het dan. Dan kan de recruiter je beter begrijpen én je neemt spanning weg door transparant te zijn. Zenuwen horen bij solliciteren: maak er geen taboe van, maar benoem het als de normaalste zaak van de wereld.”
Hoe eerlijk moet je zijn over je kleine kantjes?
“Op veel sollicitaties vragen ze naar je werkpunten. We doen dit omdat we willen peilen naar je zelfinzicht. Valse negatieve werkpunten zijn dus een red flag. We horen super vaak dat iemand “te perfectionistisch” is en dit komt niet authentiek over. We verwachten een eerlijk antwoord. Maar hoe doe je dit? Formuleer bij een werkpunt telkens een constructieve aanvulling. Bijvoorbeeld: “Ik heb moeite met time-management, maar sinds ik to-dolijstjes maak, gaat het al iets beter.” Als je het moeilijk vindt om een werkpunt te bedenken, raad ik de theorie van kernkwadranten aan. Elke goede eigenschap heeft namelijk een valkuil. Hier kan je dus inspiratie uit putten, want deze vraag zal je vroeg of laat krijgen.”
Mag je wel of niet over je salaris beginnen tijdens een sollicitatie?
“Op zich mag dit, maar er zijn uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een overheidsfunctie, of bij de Stad, wordt er met barema’s gewerkt. Deze lonen liggen dus al vast en hier kan je niet over onderhandelen In de privésector is dit veel gebruikelijker. Ken je sector ook: in de cultuursector zal je bijvoorbeeld weinig onderhandelingsmarge hebben. Sommige sollicitaties bestaan uit meerdere rondes. Je kan ook nog over je salaris onderhandelen wanneer je geselecteerd bent. Er is dus eigenlijk geen haast.”
Welke red flags zijn echt onvergeeflijk tijdens een sollicitatie?
“Elk bedrijf heeft zo zijn waarden: diversiteit, duurzaamheid, samenwerking… Wanneer je tegen zo’n waarde ingaat, is het sowieso een dealbreaker. Iemand maakte eens een racistische opmerking tijdens een sollicitatie, terwijl diversiteit een van de kernwaarden van Stad Antwerpen is. Die mocht niet meer terugkomen… (lacht) Verder is te laat komen zonder te verwittigen een red flag. Tip: sla het nummer van de recruiter op in je gsm, zo kan je snel sturen dat je in de file staat. Recruiters moeten een planning volgen: niets laten weten, is gewoon not done.”
Kan je na een sollicitatiegesprek om feedback vragen?
“Meestal wel! Ook wanneer het niet expliciet wordt aangeboden, kan je er naar vragen. In de privésector is dit wel minder gebruikelijk. Feedback is een grote meerwaarde voor je sollicitatieproces. Soms heb je niet de juiste vaardigheden, of was jecv onvolledig. Soms was je gewoon een kei goede kandidaat maar was er één iemand nog net iets beter…. Probeer er ook open en constructief naar te luisteren; het is geen persoonlijke aanval. Maak ook notities: dan kan je er later mee verder.”
Heb je nog een boodschap voor afgestudeerden die voor het eerst solliciteren?
“Geef niet te snel op. Je zal een paar keer ‘nee’ horen voor je die ‘ja’ krijgt. Het is niet vanzelfsprekend om zonder werkervaring te solliciteren, maar laat je niet demotiveren: je wordt er ook steeds beter in. Overweeg bijvoorbeeld ook een tijdelijke job: dit is nog niet je droomcarrière, maar je kan al wel ervaring opdoen. Trek ook eens je stoute schoenen aan: spontane sollicitaties geven een goede indruk. Als ze dan snel iemand zoeken, ligt jouw cv al klaar! Het is niet makkelijk, dat weten recruiters ook. Houd de moed erin, want je staat aan het begin van een mooie carrière!”