Plasticvrije badkamer? Dat doe je zo!
Let’s go zero waste! Of laten we alvast beginnen met een beetje minder plastic 😉 De keuken is vaak de eerst plek die milieubewuste klimaatstrijders onder handen nemen om de inhoud van hun afvalemmer te verkleinen, maar ook de badkamer is een goede plaats om te starten! Wij bundelden alvast een aantal handige tips zodat je meteen in actie kan schieten.
DIY: Do It Yourself!
Je hoeft helemaal niet crafty te zijn om zelf je verzorgingsproducten te maken. En als zelfs ik zonder al te veel knoeien mijn eigen lippenbalsem kan maken, dan kan jij dat ook! Daarbovenop ontloop je op deze manier een hoop plastic dat anders op de afvalberg terechtkomt. Dat is een win-win situatie, als je het mij vraagt. Om het je nog makkelijker te maken, heb ik alvast enkele receptjes opgelijst.
Koop een safety razor
Vergeet plastic scheermesjes! De safety razor is terug van weggeweest en brengt alleen maar voordelen met zich mee. Hij gaat namelijk decennialang mee en scheert gewoonweg beter dan de plastic variant. Bovendien hoef je enkel zo nu en dan de mesjes te vervangen, en die zijn spotgoedkoop. Laat je dus vooral niet afschrikken door een safety razor: je moet er een beetje aan wennen, maar oefening baart kunst. De natuur zal je eeuwig dankbaar zijn!
Vervang flessen door bars
Wist je dat je niet alleen handzeep, maar ook shampoo, conditioner en doucheschuim in vaste vorm kan kopen? Er bestaan zelfs tandpasta-bars! Toegegeven, in het begin was het een beetje wennen, zo’n schuimend blok zeep om mijn haar mee te wassen. Maar na verloop van tijd wordt alles een gewoonte, en nu kan ik mijn shampoo bar niet meer wegdenken. The cherry on top? Shampoo bars vind je in alle geuren en kleuren, én voor elk haartype. Score!
Vang het koude douchewater op
Je kent het wel: dat moment dat eeuwig lijkt te duren wanneer je poedelnaakt op de badmat staat te wachten tot het douchewater opwarmt. Don’t let it go to waste! Besteed deze tijd nuttig door het koude water met een tijl of emmer op te vangen. Je kan het later gebruiken om het toilet mee door te spoelen of de planten water te geven. Natuur: 1. Verspilling: 0.
Herbruikbare wattenschijfjes
Wist je dat je elk jaar gemiddeld tussen de 700 en 1500 wattenschijfjes gebruikt? Niet te vergeten dat je ze na één keer te gebruiken in de vuilbak gooit. Niet zo goed voor het milieu dus! Geef daarom herbruikbare watjes een kans. Ze zijn namelijk zacht voor je huid, zacht voor je portemonnee en zacht voor de natuur. Go DIY en maak je wattenschijfjes zelf door bijvoorbeeld een oude handdoek in stukken te knippen, of koop ze online of in je lokale verpakkingsvrije winkel.
Helemaal klaar met de badkamer en benieuwd hoe je de keuken onder handen neemt? Je leest het hier.