Picture this: Michel vertelt over zijn start als fotograaf
Vele studentenjobs gingen verloren door coronatijden, dus besliste AP hogeschool om haar studenten een hart onder de riem te steken en een art sale voor de kunststudenten te organiseren. Op deze manier krijgen de studenten ook een forum mét publiek.
Master fotografie-student Michel Vertongen (22) is één van de vele studenten die meedeed aan deze solidariteitsactie. Wie is hij? Welke weg heeft hij afgelegd en waarom deed hij mee aan de online art sale? STAN zocht het uit voor jou.
Waarom heb je ervoor gekozen om fotografie te studeren? Ben je altijd al gefascineerd geweest door visuele kunst of beeldende fotografie?
Ik heb tot het vierde middelbaar wetenschappen gestudeerd, maar dat lag mij niet meer zo goed. Daarom besloot ik om naar een kunstschool te gaan. Het ging heel simpel eigenlijk, omdat ik heel goed kon tekenen raadde mijn mama me aan om deze weg uit te gaan. Eerst heb ik een vrij algemene kunstrichting gedaan waarbij je niet meteen een specifieke kunstvorm deed. Op het einde van mijn zesde jaar had ik voor mijn jury iets met foto’s gedaan, waardoor ik besloot om hiermee verder te gaan. Eigenlijk een heel random switch, maar uiteindelijk is fotografie ook wel een beetje wetenschap, zeg maar fysica. Hoe dat een camera in elkaar zit, hoe dat je met licht omgaat, …
Is er een bepaalde stijl die jouw kunstvorm definieert of hoe zou je jouw stijl beschrijven?
Als student zoek en probeer ik alles graag nog wat uit, dus het is een beetje all around. Ik merk wel dat ik het heel leuk vind om het sociale aspect te visualiseren. Zo was ik op uitwisseling in China en heb ik portretfoto’s getrokken van locals met wie ik bevriend geraakte via het voetballen. Maar ik ben ook graag bezig met landschapsfotografie, waarbij ik eigenlijk super gecontroleerd te werk ga. Ik was het beu om te wachten op the decisive moment. Je weet wel, dat ene moment waarop je een foto maakt. Met landschapsfotografie probeer ik dit allemaal zelf in de hand te hebben.
“Op een kunstschool is het studeren zelf één ding, maar ook het engageren en/of zelfontwikkeling is een enorm belangrijk aspect”
Heb je het gevoel alsof corona op deze manier jou doen en laten heeft beperkt?
Ik was eigenlijk al voor corona begonnen met landschapsfotografie. Doordat ik niet meteen sociaal contact nodig had voor deze fotografie was dit wel handig voor mij. Maar COVID is wel iets lastig voor kunstenaars in het algemeen. Iets wat we nu missen en wat wél heel belangrijk is, is dat sociaal contact op school. Feedback van medestudenten krijgen bijvoorbeeld. Op een kunstschool is het studeren zelf één ding, maar ook het engageren en/of zelfontwikkeling is ook een enorm belangrijk aspect.
Hoe ben je uiteindelijk bij de online kunstverkoop terechtgekomen?
De academie stuurde een mailtje waarbij je vrij de keuze had om mee te doen of niet. Nu, ik had nog foto’s liggen van twee/drie jaar geleden waarmee ik nooit echt iets mee heb gedaan. Dit was dus de kans om erachter te komen wat het publiek ervan zou vinden. Uiteindelijk verliep het allemaal vrij succesvol. Die kunstverkoop zorgde ook wel voor een zelfzekerheid-boost. Het is wel tof om bevestiging te krijgen van de buitenwereld wanneer je iets verkocht krijgt. Om te denken dat mensen effectief geïnteresseerd zijn om je werk op te hangen.
“Je moet altijd de middenweg zoeken tussen wat je zelf wilt maken en waar het publiek in geïnteresseerd is”
Zou je zeggen dat het publiek een grote rol speelt bij het creëren van kunst?
Om carrière te maken als kunstenaar ben je natuurlijk niet veel zonder publiek. Je moet altijd de middenweg zoeken tussen wat je zelf wilt maken en waar het publiek in geïnteresseerd is. Maar een publiek bereiken is niet de enige reden waardoor ik besloot om mee te doen aan de kunstverkoop. Het ging mij ook vooral om het feit dat ik terug bezig kon zijn. Dat ik mezelf terug op gang kon trekken. En natuurlijk ook om een centje bij te verdienen. Je gaat er niet rijk van worden, maar het is wel altijd mooi meegenomen.
Op de kunstverkoop online kun je jammer genoeg niet meer terecht. Toch helemaal verzot op het werk? Niets houd je tegen om Michel zelf te contacteren via zijn website. Alle deelnemende kunststudenten nog eens zien? Dat kan hier.