Liever thuis, meer stress en duurdere pintjes: het studentenleven na corona
De resultaten van Het Grote Antwerpse Studentenonderzoek zijn bekend. Dit onderzoek vindt om de vier jaar plaats en richt de spotlight – terecht – op jullie. Voor deze editie lag de focus op het post-covid tijdperk: we polsten naar jullie mentaal welzijn, financiële situatie en het studentenleven. Benieuwd naar hoe jullie er tegenwoordig bijhangen? Lees vooral verder!
Het Grote Antwerpse Studentenonderzoek is een samenwerking van STAN en het studentenonderzoeksteam van UAntwerpen. In 2023 vuurden we een serieuze vragenlijst af op Antwerpse studenten (misschien vulde je ze zelf wel in!) om te weten te komen wat er leeft. For once, it’s all about you. Deze editie lag de focus op het studentenleven na corona: we polsten naar jullie mentaal welzijn, financiële situatie en het studentenleven.
De grote conclusie? Het studentenleven is sinds Covid-19 heel erg veranderd. Dit komt obviously niet als een verrassing, maar het is wel belangrijk om uit te spitten om welke veranderingen het gaat en wie de impact van the rona het hardst voelde. We splitsen de resultaten op in drie grote domeinen: het sociale, financiële en mentale welzijn van de Antwerpse studenten. Let’s talk (some serious) facts.
Thuisblijven is het nieuwe uitgaan
Onze comfortzone is heiliger dan ooit. Het is een duidelijke trend: we kiezen de pyjama boven de pre. Maar liefst 50% van de deelnemers vond “rustig alleen thuis blijven” één van de leukste avondactiviteiten. In het onderzoek noemen ze dit sociale terughoudendheid: 1 op 3 blijft na corona vaker thuis en kan daar van genieten. Dit betekent niet dat studenten ontevreden zijn over het aanbod in Antwerpen: cafés en fuiven zijn er in overvloed, dat beamen de fervente feestgangers. Er is wel een grotere vraag naar meer studentikoze activiteiten overdag (eindelijk 8 uur slaap!) en naar meer evenementen waar alcohol irrelevant is.
Het onderzoek bespreekt ook de voor- en nadelen van lesopnames. De flexibiliteit vinden studenten natuurlijk top, dit geeft hen bijvoorbeeld meer vrijheid om studentenjobs in te plannen, belangrijk voor veel studenten. Toch zien we dat online lessen ook sociale isolatie kunnen vergroten: je gaat minder naar de les, daardoor leer je minder mensen kennen waardoor je ook minder naar de les durft/wilt gaan. Online mag dus zeker niet de norm worden.
Inflatie raakt alle studenten
Bijna alle Antwerpse studenten vinden dat het leven duurder is geworden. Dat valt vooral op in de supermarkt, maar zeker ook op café en in het uitgaansleven. Ook elektriciteit, gas en wifi zijn duurder. Een groot aantal Antwerpse studenten worstelt nu met financiële problemen: dat merken onderwijsinstellingen aan de stijgende vraag naar financiële hulp. Een student getuigt van de opvallende verandering van het laatste jaar:
“Ik moet heel vaak gebruik maken van mijn spaarrekening. Andere jaren was dit eerder uitzonderlijk.”
Mental health awareness: niet zomaar een hype
Mentale gezondheid bij jongeren is de laatste jaren meer bespreekbaar geworden. En ook de cijfers liegen niet: We stelden vast dat 55% van de Antwerpse studenten in zekere mate stress, prestatiedruk of faalangst ervaart. Ondanks de toenemende awareness is de stap naar hulpverlening nog steeds een drempel. Slechts 13% van de bevraagde studenten zocht ooit hulp. De boosdoeners: lange wachttijden en de hoge prijs van professionele hulpverlening. Hier moet duidelijk nog iets veranderen.
Tot slot
Samen met het onderzoeksteam formuleerden we enkele conclusies met de blik op de toekomst.
- We benadrukken het belang van investeren in fysiek contact en ontmoetingsplaatsen, waar studenten kunnen studeren, praten of ontspannen. Dit liefst op een laagdrempelige manier en zonder de druk om geld uit te geven.
- Ook variatie in het ontspanningsaanbod kan groeien: het studentenleven moet toegankelijk en plezierig zijn, niet enkel de fuif-fanaten, maar ook voor de Bobs en Bobettes, pendelstudenten en de buitencampus.
- Mentaal welbevinden is meer dan ooit bespreekbaar, maar gebruik maken van de bestaande dienstverlening lijkt niet evident. Daarom pleiten we voor een geïntegreerde aanpak waarbij selfcare één van de vele ingrediënten vormt voor een gezonde levensstijl. Samen staan we sterk, iedere organisatie kan haar steentje pro-actief bijdragen.
Yes, and?
Yes, we stelden een aantal dingen vast, and, wat doen we er aan? Wie ons goed kent, weet het: bij ons blijft het niet louter bij resultaten. Daarom lanceerden we inmiddels een oproep om een werking voor een warme ontmoetingsplek voor studenten te ontwikkelen in zaal TAKEOFF: een safer space in het verlengde van je thuis of kot. We willen een warme omgeving tot stand brengen waar sociale interactie, preventieve zelfzorg als onderdeel van een gezonde levensstijl, studeren en het delen van ideeën centraal staan.