Ik ga op kot en ik neem mee … mijn sociaal engagement!
Jij wilt op kot in Antwerpen volgend academiejaar, maar naar waar? Opties zijn er in overvloed: een studentenkamer, een studio, een appartement … Op kot gaan is een aanpassing voor elke (beginnende) student. Ben jij de sociale van de groep? Wil je graag net dat tikkeltje meer betekenen voor jouw kotgenoten dan de vuilnis buitenzetten of eens iemand anders zijn afwas doen? Dan is omkaderd wonen op Campus National iets voor jou! Op throwback thursday blik ik samen met Jorien, ex-studente en ex-bewoner van de campus, terug op haar studententijd als inwonende omkaderaar én vrijwilliger.
Campus National
In het mooie Zuid, langs de Nationalestraat, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Campus Kronenburg (AP Hogeschool) is het warme studentenhuis Campus National van Thomas More Antwerpen gelegen. Deze atypische campus klinkt jou misschien al bekend in de oren, want een deel van het gebouw behoort tot een van onze STUDY360-locaties! Naast studeren, werken, ontspannen en leren kan je ook op kot gaan in het mooie gebouw. Zowel studenten met als zonder functiebeperking kunnen hier verblijven tijdens hun studententijd. Alle studenten onder het dak van Campus National zijn gebonden aan elkaar door het sociaal engagement. In de maatschappij van vandaag is het meer dan ooit merkbaar geworden dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor elkaar. Jezelf inzetten voor anderen geeft voldoening, scherpt jouw sociale vaardigheden aan en laat talrijke, onvergetelijke herinneringen na.
Omkaderd wonen, wat is dat?
Studenten met een beperking kunnen in Campus National rekenen op omkadering. Omkaderd wonen, dat is als student met functiebeperking zo zelfstandig mogelijk leren leven en studeren in een omgeving die dagelijkse drempels probeert weg te nemen. Als omkaderaar (student zonder beperking) help je een medestudent doorheen zijn of haar studententijd. Daar sta je niet alleen voor, want je behoort tot een omkaderingsgroep. Deze groep bestaat uit enkele studenten die beurtelings instaan voor de omkadering van een student. Omkaderaars helpen met verschillende dagelijkse activiteiten, zoals de organisatie van de studies, verzorging en samen boodschappen doen in de supermarkt. Eveneens koken en ontspannen gaan hand in hand in het pand. Leven op Campus National doe je niet alleen.
Sommige studenten schrikt het misschien wat af wanneer ze denken aan ondersteuning bieden voor medestudenten met een beperking. Volgens ex-studente Logopedie en Audiologie Jorien voelde haar tijd op Campus National aan zoals een studentenbeleving op een doorgaans kot: “De medestudenten waren gewoon kotgenoten zoals op een ander kot en medestudenten zoals een andere student. Wij gingen regelmatig met hen op café. Hoewel enkelen in een rolstoel zaten, maakte dat geen verschil. Soms hadden zij hulp nodig voor iets, maar het is niet dat wij hen als anders beschouwen.”
Vrijwilligerswerk in de buurt
Naast hulpbehoevende studenten ondersteunen kan je jezelf ook engageren voor de bewoners in jouw buurt. Jorien bezocht bijvoorbeeld regelmatig een bejaardentehuis, hielp kinderen op school door het geven van leesbegeleiding en verzorgde mee de voedselbedeling van daklozen. Dit allemaal als vrijwilliger voor een organisatie in de buurt. Hoe dat in zijn werk gaat, lichtte Jorien graag even toe: “Elk jaar krijgen we opnieuw de keuze voorgelegd om voor een project van opnieuw dezelfde of een andere organisatie te kiezen. Ik had zelf bewust gekozen voor verschillende projecten zodat ik op verschillende vlakken ervaring kon opdoen.”
“Elk jaar krijg je de keuze voorgelegd om tussen projecten te kiezen. Ik koos bewust voor verschillende projecten voor meer ervaring”
Jouw inspanningen worden beloond met een leerrijke ervaring die je meeneemt naar de toekomst én een vrijwilligersvergoeding. Jorien vond dat de organisatie goed rekening hield met jouw eigen leven als student: “Voor sommige taken van de organisaties word je verwacht overdag bij te springen. Hierbij kan altijd met jouw lessenrooster rekening gehouden worden. Eveneens kan je zelf aangeven wat jij graag zou willen doen. Op basis van deze voorkeuren wordt een lijst van de verdeling opgemaakt voor iedereen. De organisatie voorziet dus een lijst van initiatieven waaruit jij een project kan kiezen dat jou het meest aanspreekt.”
Geven en nemen
Omkaderd wonen is niet enkel iets voor vrouwelijke studenten met een zorgberoep benadrukt Jorien sterk: “Ik deed het echt voor de voldoening die je krijgt van de mensen waarvoor jij iets doet. Het merendeel van mijn kotgenoten waren meisjes, maar ik wil niet veralgemenen. Er waren ook jongens in het gebouw, die evenveel voldoening kregen en even graag zich inzetten voor anderen als meisjes.” Iedereen met een hart voor sociaal engagement is dus meer dan welkom!
“Vaak stonden de daklozen mij op te wachten tot ik met mijn kommetje soep langskwam”
De hulpbehoevenden waarderen echt wat je doet. Vooral de appreciatie en bedankingen zijn Jorien bijgebleven aan haar tijd als vrijwilliger: “Het laatste jaar van mijn studies deed ik voedselbedeling bij daklozen. Daar kreeg je op mentaal en emotioneel vlak veel terug van de mensen daar. Vaak stonden de daklozen jou op te wachten totdat jij met het kommetje soep langskwam. Een lach en een babbeltje waren voor hen het lichtpuntje van hun dag.” Je kan echt wat betekenen voor anderen met een kleine daad. Eveneens de andere vrijwilligers waardeerden de hulp van studenten, vult Jorien aan: “Het zijn niet enkel de mensen zelf die je ondersteunt, maar ook de andere werknemers. De werkdruk ligt daar zeker niet lager dan in een andere organisatie. Jouw hulp wordt zeker geapprecieerd.”
In coronatijden kan de werking van de vrijwilligersactiviteiten mogelijks afwijken. Neem contact op met Campus National voor verdere verduidelijkingen rond hun huidige, aangepaste werking.