HELP, MUIZEN OP KOT!

HELP, MUIZEN OP KOT!

Eindelijk ben je verhuisd naar de grote stad, een nieuwe wereld gaat voor je open. Geen controlerende ouders, niemand die zegt dat je moet opruimen, de afwas moet doen of de tafel moet dekken. Je bent zo vrij als een vogel op je eigen kot! Maar… in ’t Stad woon je niet alleen. Een studentenkot is niet altijd de meest propere omgeving en kan al snel de ultieme voedselbron worden voor kleine muisjes. Muizen op kot is een veel voorkomend probleem… Maar wat moet je nu doen als jij deze ongevraagde gasten op bezoek krijgt? Ik, Tara van het redactieteam, zal je stap voor stap begeleiden in jouw strijd tegen Mr. Mouse.

STAP 1: BECOME THE MOUSE

Laat me even vertellen over mijn eigen ervaring. Op een dag werd ik wakker en onze huiskat zat naast een dode muis in de keuken. Mijn eerste reactie was PANIEK ALOM. Geen denken aan dat Mr. Mouse in dit huis welkom was. Uit paniek belde ik mijn vader, die me wist te vertellen dat het beestje waarschijnlijk banger is van mij dan ik van hem. Zogezegd moest ik het eens vanuit zijn perspectief bekijken. “Ja DAAAAG”, was mijn eerste reactie. Hoe ga ik mijzelf nu verplaatsen in een muis?

Achteraf gezien bleek zijn advies toch handiger dan ik dacht. Als je denkt als een muis, is het ook makkelijker om ze weg te jagen. Dus channel your inner Jerry (je weet wel, van Tom & Jerry), denk als een muis en ontdek hoe muizen leven en overleven in ’t stad.

  • Muizen zijn nachtdieren. Daarom heb je vooral last van het piepend geluid wanneer het donker is. Elke ochtend opnieuw dacht ik dat ik eindelijk van ze af was, maar wanneer de zon onderging waren ze weer vrolijk aan het piepen. Laat je dus niet vangen…
  • Muizen houden niet zo van de kou. Wanneer het buiten koud is, zoeken ze de warmte van gebouwen op om op zoek te gaan naar voedsel. Daarom heb je meestal last van muizen in de herfst/winter.
  • Muizen zijn fantastische klimmers en -hou je vast- kunnen ook enorm hoog springen. Niet schrikken dus wanneer ze je probeert te vangen en ze plots een meter in de lucht springen. Trust me, i’ve been there!
  • Muizen kunnen zich door openingen van slechts 5 millimeter wringen. Toen ik een muis probeerde te vangen kroop hij door een ultradunne spleet in de vloer. Hij was weg vooraleer ik goed besefte wat er juist was gebeurd. Acrobatie alom dus!
  • Muizen planten zich ontzettend snel voor. Dit komt omdat een muis gemiddeld slechts 3 weken zwanger is. Eens je een muizennest ontdekt in je kotgebouw, is het dus best dat je ze zo snel mogelijk weg krijgt. Of wil je soms dealen met de hele stamboom van Mr. Mouse?
  • Een muizennest kan bestaan uit vier tot negen muisjes. Als de muizenouders sterven, krijgen de kindjes geen voedsel meer en gaan ze ook automatisch dood. Wanneer je de ouders wegjaagt, jaag je dus heel het gezin weg!
  • Muizen eten vrijwel alles, maar ze eten het liefst noten, granen en peulvruchten. Daarom zoeken ze snel hun weg naar de keuken, daar is immers al het eten te vinden! Wees gerust, in je slaapkamer hebben ze dus niets te zoeken, tenzij je daar stiekem al je eten verstopt voor je kotgenoten natuurlijk…
  • Muizenpoep ziet eruit als hagelslag. Het kleine beestje kan maar liefst 60 tot 80 keutels per dag leggen! Wanneer je plots hagelslag op de grond ziet liggen terwijl je dit normaal niet koopt in de supermarkt, weet je dus hoe laat het is.
  • Muizen hebben een zeer slecht gezichtsvermogen, maar wel een supersonisch gehoor. Wanneer je ze wil wegjagen, moet je dus best zo stil mogelijk zijn. Bedoel ik daarmee dat je ze best vangt wanneer je je sokken aanhebt omdat schoenen teveel lawaai maken op de vloer? *Slik*, ik vrees van wel…

©Cinebrique

STAP 2: DEFEAT THE MOUSE

Nu je weet hoe een muis denkt, wordt het tijd voor de volgende stap: de muis uit je huis krijgen. Geen reden tot paniek. Je denkt als een muis, dus je kunt ook rationeel handelen. Wanneer je de onderstaande tips nauwgezet volgt, ben je de muisjes hopelijk in een mum van tijd kwijt. Here we go:

  • Omdat muizen automatisch de weg naar de keuken zullen vinden, is het eerst en vooral belangrijk om al je eten veilig op te bergen, liefst in plastic folie of afgesloten bakjes. Laat geen vuile afwas staan en zorg voor een afgesloten vuilnisbak. Zo krijgen de beestjes geen kans om op zoek te gaan naar voedsel.
  • Doordat muisjes zich door zeer kleine openingen kunnen wurmen, controleer je best heel je kotgebouw op kleine gaatjes en kieren. Vind je een gaatje? Dicht het met cement! En als er even geen cement in de buurt is, werkt dikke tape tijdelijk ook goed. Alle deuren goed gesloten houden kan ook al veel doen.
  • De meest simpele oplossing is om de vijand van de muis binnen te halen. Zoek je eigen Tom de kat (je weet wel, van Tom & Jerry) en laat de natuur zijn gang gaan. Aanschouw het kat & muis spel!
  • Je kunt muizen ook op je eentje wegkrijgen, zonder de lugubere weg op te gaan. Ze levend vangen is namelijk ook een optie. Zo kun je een speciaal ‘muizenkooitje’ aanschaffen, waarbij er een klepje dichtvalt eens de muis erin loopt. Het vernuftige apparaatje kost slechts vier euro. Eentje gevangen? Let dan op dat je de muis minimaal 150 meter buiten je huis vrij laat. Je zou toch immers niet willen dat de hele muizenfamilie zijn weg terug weet te vinden richting jouw kot?
  • Als je ten einde raad bent, is er ook altijd de mogelijkheid om muizengif te proberen. Zo kun je muizengif in doosjes aanschaffen en overal in de keuken verstoppen. De muizen zullen uiteindelijk sterven aan uitdroging. Let wel op dat je best geen muizengif koopt wanneer je huisdieren hebt. Huisdieren kunnen het gif immers opsporen en opeten. Dat willen we vermijden!
Nog interessante nieuwsberichten