Ziek op kot: wat nu?
Kot life, best life. Voor velen is het de eerste kennismaking met echte zelfstandigheid. Je bepaalt zelf wanneer je opstaat, wat je eet en hoe je je kamer inricht. Maar… wat als je plots ziek wordt? Geen mama om thee te maken, geen vertrouwde huisdokter om je te onderzoeken of een ziektebriefje uit te schrijven. Wat nu? Geen paniek, want STAN helpt je verder! In dit artikel vind je alle essentiële informatie om je ziekte zo goed mogelijk te managen.
Gezocht: medische hulp
Studeer je aan een van de Antwerpse hogescholen of universiteiten? Zit je op kot in ‘t stad? Dan kan je terecht bij een netwerk van huisartspraktijken in de omgeving van de campussen. De lijst met de meewerkende praktijken vind je op deze website. Gelukkig zijn er meerdere verspreid over Antwerpen, oef! Check de kaart en vind er één bij jou in de buurt.
Nog geen medisch dossier bij de nieuwe dokter? Geen probleem! Maak een afspraak en geef aan dat je student bent. Je mag als adres gewoon je kotadres opgeven. ‘En wa kost da?’, hoor ik je al vragen. Ook bij die dokters betaal je het gewone tarief, dat grotendeels wordt terugbetaald door je ziekenfonds.
Heb je ‘s avonds, in het weekend of tijdens een feestdag nood aan medische hulp? Dan kan je terecht bij een dokter, apotheek of tandarts van wacht. Meer informatie vind je op de website van Stad Antwerpen.
Voor ernstige problemen kan je terecht in één van de ziekenhuizen. (Gespecialiseerde) hulp vinden is geen probleem, want Antwerpen telt drie algemene ziekenhuisgroepen: AZ Monica, Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) en het Universitair Ziekenhuis (UZA).
Meld je afwezigheid
Een verplichte les, een deadline of een examen missen door ziekte? Ach, het kan iedereen overkomen. Het is echter belangrijk om enkele zaken goed te regelen. Vraag tijdens je doktersbezoek om een afwezigheidsattest. Zorg ervoor dat je je afwezigheid tijdig en officieel meldt bij je professor. Stuur een beleefde e-mail waarin je uitlegt waarom je afwezig bent en vraag of het mogelijk is om de gemiste opdracht of deadline in te halen. Mis je een examen? Communiceer dit voor de start van het examen! Er gelden aparte richtlijnen voor ziekte tijdens examens, dus check deze zeker!
Ben je ziek terwijl je als jobstudent staat ingepland? Breng je werkgever tijdig op de hoogte om ongemakken te voorkomen. Houd er rekening mee dat ook je werkgever een afwezigheidsattest kan vragen. Vraag dit dus zeker na!
Haal je lessen in
Vraag je professor hoe je de gemiste les het beste kunt inhalen. Sinds de coronaperiode worden veel lessen opgenomen. Check of dit ook voor jouw vak geldt! Als de les niet werd opgenomen, kun je notities vragen aan een van je medestudenten. Of zoek op online platformen zoals Studocu naar een samenvatting van het vak. Het missen van een examen kan voor extra stress zorgen, maar soms is het onvermijdelijk. No panic! Meestal is het mogelijk om een examen in te halen.
Rust uit
We know, lessen missen of een avondje uit met vrienden moeten skippen is niet leuk, maar het is wel belangrijk om goed te rusten wanneer je ziek bent. Zorg voor voldoende slaap en geef jezelf de tijd om te rechargen. Geen energie om naar de winkel te gaan? Vraag je kotgenoten of ze iets voor je kunnen meenemen. Drink voldoende water en kies voor gezonde snacks zoals fruit en noten. In bed blijven is prima, maar vergeet niet om af en toe je kamer te verluchten. Zo houd je de bacteriën buiten!
Steek anderen niet aan
Uitzieken kan behoorlijk saai zijn, zeker als je de hele dag in bed ligt. Na een tijdje kun je misschien behoefte krijgen aan sociaal contact, maar het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te vermijden. Niet alleen om je lichaam de nodige rust te geven, maar ook omdat andere in je omgeving niet te besmetten.
Blijf zo veel mogelijk uit de gemeenschappelijke ruimtes, hoe verleidelijk dat ook is. Als het echt niet anders kunt, ga dan alleen naar de keuken wanneer deze leeg is. Raak zo min mogelijk aan en zorg ervoor dat je je handen grondig wast. Zeg nee tegen verspreiding van bacteriën, want niemand wilt een ziek kot.