Duurzaam koken op kot? Easy!

Duurzaam koken op kot? Easy!

buitenbeentjes-groentjes

De wereld is nu wel in de ban van het Coronavirus, maar laat dat geen reden zijn om je zwaard te laten zakken in de strijd voor het klimaat! Met deze handige tips en tricks toon ik hoe je super makkelijk duurzamer kan koken, en dat vanuit je kot.

Eet eens een bananenschil

Vegan bacon

Inmiddels weten we allemaal dat zo af en toe eens vegetarisch eten zeker geen kwaad kan voor het klimaat (boertjes van koeien enzo). En als Matt Preston van Masterchef Australia zegt dat je van bananenschil vegan bacon kan maken, wie ben ik dan om dat tegen te spreken? Daar bovenop is het beter dan je oude bananen de vuilbak in te mikken.

  1. Gebruik alleen bananenschil van heel rijpe bananen! Anders smaakt het echt vreselijk.
  2. Was de schillen goed en verdeel ze in bacon-sized reepjes.
  3. Verwijder met een lepel de binnenkant van de bananenschillen (die vieze draadjes, je weet wel) zodat ze straks lekker crispy worden.
  4. Voor bacon van twee bananenschillen maak je een marinade van 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ahornsiroop (ik gebruik agavesiroop omdat het een minder grote hap uit mijn portemonnee neemt), 1 eetlepel olie, een halve theelepel gerookte paprikapoeder en een halve theelepel lookpoeder.
  5. Voeg de bananenschillen toe aan de marinade, laat zo’n 10 minuutjes staan, en bak de schillen vervolgens in een pan tot ze aan beide kanten goudbruin zijn (je kan ook een grill gebruiken voor extra crispy-gehalte, maar wie heeft dat nu op kot am I right). Geen zorgen als ze er nog wat slap uitzien: de bacon wordt nog wat krokanter eens ze is afgekoeld.

Geen zin in bananen-bacon? Snij de schil van je banaan dan in stukjes en meng die door de grond van je kotplantjes. Bananenschil zit immers boordevol voedsel en je plantjes zijn er dol op!

N-ice-cream

Vegan bacon voor het ontbijt? Check. Maar waar moet je nu met die zompige, overrijpe bananen naartoe? Daar maak je nicecream van! Nicecream is een gezond, vegan alternatief voor die pot Ben & Jerry’s in je diepvries, en je maakt het met overrijpe bananen. Komt dat niet goed uit?

  1. Snijd een drietal overrijpe bananen in stukjes en stop ze voor zeker 4 uur in de diepvries.
  2. Mix de bevroren bananen met een scheutje plantaardige melk (zelf gebruik ik graag een beetje kokosmelk, dat gaat heerlijk samen met de smaak van banaan).
  3. Opscheppen en opeten! Liever een ander smaakje? Voeg eens 5 (onbevroren) aardbeien toe, of een handje bevroren frambozen. Zelf voeg ik graag wat bevroren mango toe. Guilt-free snacking gegarandeerd!
mango nicecream

Verpakkingsvrij winkelen: makkie.

Nu we ons steeds meer bewust worden van de milieueffecten van plasticvervuiling, is verpakkingsvrij winkelen helemaal hot! Ik hoor je al denken: niet evident, met een studentenbudget. Dat dacht ik ook eerst, maar eigenlijk valt dat heel erg mee en maak je door een paar kleine dingen aan te passen al heel wat verschil.

Reuse, Reduce, Recycle

Deze heb je vast al honderd keer gehoord, maar herbruikbare tasjes blijven een simpele aanpassing én hebben een grote impact op je ecologische voetafdruk. Gooi je groenten en fruit los in je winkelkar of koop een setje stoffen bulkzakjes, die de meeste grote supermarkten voor minder dan twee euro verkopen. Zelf gebruik ik graag een boodschappennetje: ze zijn stevig, er past een heleboel in en je vindt ze in alle kleuren van de regenboog!

Laat die plastic- en aluminiumfolie links liggen en wikkel je restjes eens in een bijenwasdoek. Deze stoffen doeken met een laagje bijenwas kan je gebruiken om allerlei eten op te bergen: kaas, brood, groenten en fruit, snacks, … You name it. Een alternatief zijn de voedseldeksels van Ikea: deze kleurrijke siliconen wraps gebruik je om groenten, fruit, en kleine potjes mee af te sluiten. Goedkoop, herbruikbaar, en ze zien er super schattig uit!

Lelijke groenten: they have souls too!

Wist je dat er in ons land jaarlijks 3.6 miljoen ton eten wordt verspild? Naast tien verschillende soorten hagelslag verkoopt Albert Heijn ook de Buitenbeentjesbox: dit is een doos gevuld met groenten en/of fruit die er een tikkeltje anders uitzien dan we gewend zijn. Denk scheve paprika’s, kromme komkommers, te kleine courgettes, … Voor een student-vriendelijk prijsje kan je zo’n Buitenbeentjes-doos op de kop tikken en deze arme stakkers van de vuilhoop redden! Is zo’n grote box er teveel aan? Dan verkoopt AH ook nog buitenbeentjes-appels, peren, aubergines, … aan een goedkope prijs.

Jij brengt glazen potten, zij zorgen voor de bio koekjes!

Helemaal overtuigd om vanaf dit moment zoveel mogelijk verpakkingsvrij door het leven te gaan? Doe dan eens (een deel van) je boodschappen in verpakkingsvrije winkels als Robuust en The Barn. Breng zelf je glazen potten mee en vul ze ter plekke met kitchen staples als pasta, rijst of linzen, maar ook met bio koekjes, olijfolie, kaasjes of zelfs afwasmiddel. Ik weet wat je denkt: biologische voeding kopen zit er voor mijn studentenbudget niet in. Tip: koop dan je boodschappen in een mainstream supermarkt en je Staples in de verpakkingsvrije winkel. Op deze manier kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen zonder een paar nieuwe schoenen te moeten kopen!

De lokale landbouw steunen? Daarvoor moet je bij Buurderij Permeke zijn. Wekelijks bieden zij online een reeks ambachtelijke producten aan, direct van de boer! Zo kunnen de boeren zelf hun prijzen kiezen voor de producten die ze verkopen. Eerlijk voor hen, lekkere groentjes voor jou. Je bestelt je producten via de website, en de eerst daaropvolgende dinsdag kan je jouw verspakket ophalen aan de Buurderij-caravan in de binnentuin van bibliotheek Permeke. Ideaal wanneer je je boeken terugbrengt, dus!

Grow your own!

Wist je dat je helemaal niet zoveel plaats nodig hebt om je eigen kruiden en groentjes te planten? Perfect voor op kot! Het enige dat je nodig hebt is een schattige bloempot, wat potgrond, en zaadjes natuurlijk. Kruiden als munt en basilicum zijn erg makkelijk zelf te groeien, en dat komt van iemand die een kleine week geleden een vijf jaar oude – zogezegd onverwoestbare – cactus gedood heeft door het arme ding teveel water te geven… Ook paprika’s en chilipepers groei je makkelijk binnen; ik heb er thuis van elk eentje staan, achter het raam. Zo krijgen ze voldoende licht. Ook deze planten zijn best low maintenance! Je moet ze natuurlijk water geven (en best ook niet te veel) hè. Te ongeduldig om te wachten tot die minuscule zaadjes ontkiemen? Koop dan gewoon een potje basilicum of oregano en stop deze met wat potgrond in een bloempot. Easy!

Nog interessante nieuwsberichten