DO’S & DON’TS: Online verdediging
Een mondelinge presentatie om je scriptie te verdedigen. Misschien niet je favoriete deel, maar het hoort er nu eenmaal bij. In deze tijd gebeurt die verdediging niet zoals normaal (wat nog wel), dus dat vraagt om een andere aanpak. Daarom presenteren wij u: de DO’S en DON’TS voor je ONLINE verdediging.
Outfit
Tijdens een mondelinge presentatie wordt er verwacht dat je deftig voor de dag komt. Het positieve aan een online presentatie: ze zien enkel je bovenkant via je webcam. Wat je beneden aandoet, maakt dus helemaal niks uit! Dus ga je voor een jogging, of toch liever voor een onderbroek, of breng je het naaktstrand van Bredene tot in je kamer? Zolang je maar een hemd of blouse draagt, is het oké! Gewoon opletten dat je niet per ongeluk gaat rechtstaan en je geheim onthult, want dat kan wel eens voor een awkward momentje zorgen.
Originele opener & afsluiter
Het belangrijkste in een presentatie is de opener en de afsluiter. Je moet je mensen meteen vanaf het begin meehebben in je verhaal, en met een goed gevoel uit je presentatie laten gaan. Zorg dus zeker dat je deze goed uitwerkt, want nu je met je lichaamstaal je prof niet kan veroveren, zal je het met je echte taal moeten doen.
MAMA, NIET NU!!!
Ik denk dat we het allemaal wel kennen, ouders die ongestoord je kamer kunnen binnenkomen. Opeens willen ze dat je je kamer opruimt, de was doet, naar de winkel gaat,… Terwijl jij belangrijkere dingen te doen hebt (maar dan nu echt). Zorg er dus zeker voor dat iedereen thuis weet dat jij je online presentatie hebt, zodat je ongestoord je meesterwerk kan tonen aan je proffen.
Netflix als dooddoener
Netflix kan op verschillende manieren je schoolresultaten beïnvloeden. Te veel series bingen kunnen ervoor zorgen dat je er niet aan begint, maar het kan er ook voor zorgen dat je data op is! Voor je presentatie is het belangrijk dat je een stabiele internetverbinding hebt, zodat je niet in het midden van je presentatie blijft hangen. Al wil je dat misschien wel, dan kan je ‘m later nog eens over doen… maar ideaal overkomen is dan weer een ander verhaal. Kijk dus niet te veel series, zodat er zeker nog genoeg data is en je presentatie überhaupt afgeraakt!
Vragenrondje voorbereiden
Zoals altijd, eindig je je presentatie met een kleine Q&A. Maar hoe bereid je deze het beste voor? Zorg dat je je paper nog een laatste keer hebt doorgelezen en op de hoofdvragen snel een antwoord kan geven. Alles wat in je conclusie staat, zou je moeten kunnen verduidelijken, want daar ligt voor de onderzoekers vaak de prioriteit. Het kost je misschien een halfuurtje werk om deze vragen voor te bereiden, maar ze kunnen wel het verschil maken tussen geslaagd en geslaagd met grote onderscheiding.
100% zen
Maar het allerbelangrijkste: wees jezelf en wees rustig. Je hebt er lang aan gewerkt, dus je weet waar je over praat. Niet te veel stressen en er gewoon voor gaan. YOU CAN DO THIS!