Dopen, kei-dope of kei-don’t? Een avond op Het Grote Doopdebat
Gisterenavond weerklonk in het Zuiderpershuis in Antwerpen een studentikoos debat. Meer dan 60 studenten, beleidsmakers en andere geëngageerden gingen er in gesprek over de toekomst van het dopen. Wij van STAN nemen je mee op pad doorheen deze inspirerende avond… Let’s debate!
Het Grote DoopdeWAT??
Een groot doopdebat, ‘Klinkt goed!’, horen we je denken. Maar ook ‘Uhm, hoe dan? En wie? En wat???’. Het Grote Doopdebat is geen eenmalige babbel maar een traject dat intussen al een lange tijd loopt. De vraag of dopen nog wel van deze tijd is, klinkt bij veel mensen steeds luider. Om alle stemmen te kunnen horen, werd er een samenwerking tussen Antwerpse studenten, alle Antwerpse Hogescholen en Universiteiten, de stad Antwerpen en STAN op poten gezet. Een voortraject van lokale debatten op scholen over de toekomst van het dopen zorgde voor een grote schat aan meningen en ideeën. Die ideeën kwamen gisteren samen in een uitgebreid slotdebat.
Van alle meningen thuis
Van ‘Weg met dat dopen!’ tot ‘Hoe vettiger hoe prettiger!’ en ‘Ja, maar dan radicaal anders!’, elke mening werd vertegenwoordigd en kwam uitvoerig aan bod. Dat zag je niet alleen in de controversiële stellingen die moderator Dette van Zeeland opgooide, maar ook in de diversiteit aan studenten die hun standpunten uitwisselden in een plenair debat. Anke (praeses bij Socio, gedoopt), Yaris (lid van Argonaut, gedoopt), Kayleigh (praeses bij Aymie, gedoopt), Dries (peter bij Sphinx, niet gedoopt) en Fien (niet gedoopt) vormden het panel voor een interessante ideeënuitwisseling. Vragen over machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, omgang met schachten en meer kwamen uitgebreid aan bod. Anke benadrukte als afsluiter dat ze het heel fijn vindt dat hun stem écht wordt gehoord. ‘Ik vind het zalig dat dit gebeurt, dat er echt naar de studenten geluisterd wordt hierin en niet enkel naar die met een lint, maar echt naar iedereen. Bijna iedereen is op een punt in zijn leven student en daarom is het goed dat iedereen zijn stem hierin wordt gehoord.’
Xenia van de Pastorale dienst van de Universiteit Antwerpen modereerde één van de debatten. ‘Het is complexe materie en we hebben heel wat waarden en normen besproken. Er is zoveel commotie rond dit thema in de media, ik denk dat we bij die evoluerende tradities echt stil moeten staan. Wat hebben we al en waar gaan we naartoe?’
Leren en inspireren als rode draad
Dat het belangrijk is aan zelfreflectie te doen, leerden Fien en Toos uit het presidium van Transfusia deze avond alvast bij. ‘Het is soms echt wel diepe materie, maar het is echt belangrijk om hierover na te denken.’, zo zegt Fien. ‘Andere standpunten hierin zien, vind ik echt heel belangrijk. Ik vind het interessant om ook mensen die niet gedoopt zijn en beleidsmakers hierover te horen.’, vult Toos aan. Nette van Socio is blij dat ze als student haar mening kan geven ‘Ik ben heel blij dat we hier die kans krijgen. Iedereen zijn ideeën en creativiteit horen, daaruit kunnen we echt nieuwe dingen leren.’
Karlien en Sandy van studentenclub Hollandia zijn blij dat ze hun mening kwijt konden deze avond en vinden het belangrijk dat dit debat wordt gevoerd. ‘Ik hoop dat de clubs zo wat beter op elkaar afgestemd kunnen geraken. De toekomst van de studentendopen in Antwerpen hangt hiervan af. Er zijn heel wat maatschappelijke tendensen, denk aan #metoo of Reuzegom. Veel mensen zijn hierdoor bang geworden van dopen en daarom is het juist belangrijk om dit ritueel zo inclusief mogelijk voor iedereen te maken, zodat het leuk blijft voor zowel voor schacht als voor presidium’, aldus Sandy.
“Veel mensen zijn bang geworden van dopen en daarom is het juist belangrijk om dit ritueel zo inclusief mogelijk voor iedereen te maken.”
Thor volgde als schachtentemmer bij Ingenium het hele traject op de voet maar heeft het gevoel nog steeds heel wat bijgeleerd te hebben vanavond. ‘Je hoort veel van andere clubs. Bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon bij een doop is iets wat wij nog niet hadden maar wat eigenlijk wel heel interessant is.’ Ook hij ziet daarnaast een grote maatschappelijke meerwaarde. ‘Studentenverenigingen komen vaak slecht in het daglicht, maar hier kunnen we daar toch op een open en mooie manier over praten. Ik hoop dat we dat ook zo naar de buitenwereld kunnen brengen.’
“Studentenverenigingen komen vaak slecht in het daglicht, maar hier kunnen we daar toch op een open en mooie manier over praten.”
What about you?
Denk je nu van ‘Heyhallo, ik heb hier ook iets over te zeggen?!’, dat kan! Klik hier om jouw mening toe te voegen aan de meer dan 120 bijdrages die we al mochten ontvangen. Benieuwd naar alle resultaten? Kom dan naar de Kick-off voor Antwerpse presidia & Studentenvertegenwoordigers en ontdek de inspiratiegids die voortvloeide uit dit traject. Of neem een kijkje op de website van het Grote Doopdebat voor meer informatie!