Dit moet je weten als Nederlander in België – Part I
‘OLLANDERS, welkom in Antwerpen! Gefeliciteerd. Jullie zijn de grens over gestoken en wonen nu op kot – nee, niet op kamers – in de tofste studentenstad van Vlaanderen. Veel dingen zullen je aan je home country doen denken. De colleges zijn in het Nederlands, het weer is zo ongeveer hetzelfde én last but not least: ze hebben hier óók een Albert Heijn. YES! Maarrrrr… aan alle newbies: het komende jaar zal je ook ervaren dat België toch écht een ander land is en je soms even behoefte hebt aan wat tips van je voorgangers. Daarom helpen onze ervaren Nederlandse redactieleden je alvast op weg en geven ze je tips waarmee je de eerste weken in Vlaanderen zonder kleerscheuren doorkomt.
-
Nederlands en Vlaams zijn NIET hetzelfde
Neem je laptop mee naar college en zet Google open. De eerste weken zal je het nodig hebben om woorden die voor jou als Chinees klinken als een idioot te Googlen. Het is namelijk een feit: Nederlands en Vlaams zijn simpelweg niet hetzelfde. Tijdens college kan je dus het beste opzoeken wat de Vlaamse – vaak onverstaanbare – prof precies bedoelde, maar in het dagelijks leven wordt dat natuurlijk lastiger. Heb je bijvoorbeeld ooit al eens gehoord van een scheefpoeper?! Hoogstwaarschijnlijk niet. Als je denkt dat het iemand is die naast de wc-pot poept, you’re wrong. Een scheefpoeper is iemand die vreemdgaat. Ga je op reis, dan neem je een valies (een koffertje dus) mee en als je een hor wil gaan kopen tegen de duizenden muggen in Antwerpen, kan je in de winkel maar beter vragen naar een vliegennet. Ook bij het horen van uitdrukkingen kan je soms even van je stuk gebracht worden. Denk eens aan “Goed begonnen is half gewonnen”. Mag jij raden wat het is! Mocht je het écht niet meer weten, knik dan gewoon en lach vriendelijk. Werkt altijd.
-
Reizen voor een prikkie
Mocht jij er dus op hebben gerekend je weekenden hier te vullen met allerhande studentikoze activiteiten, dan is dit het moment om dat idee uit je hoofd te zetten. Natuurlijk heeft de prachtige stad Antwerpen ook ontzettend veel ander leuks te bieden op je vrije zaterdag, maar ik begrijp het als je dan liever ook eens bij je ouders gaat koekeloeren. Doe ik ook. Maar hier in België is ons geliefde studentenreisproduct helaas een volledig onbekend verschijnsel, waardoor de reiskosten voor een weekendje vertoeven in Holland nogal hoog kunnen oplopen. Hoe fix je dat?
Als Nederlandse student in België heb je normaliter twee opties: je behoudt je recht op het studentenreisproduct waardoor je in het weekend (of doordeweeks) gratis reist in Nederland, óf je vraagt een ov-vergoeding aan. Last time I checked bedroeg die vergoeding ongeveer €100 per maand. Dit regel je natuurlijk allemaal via ome DUO. Mijn tip? Behoud jouw studenten-ov en fix een zogeheten NMBS Campuskaart. Met een Campuskaart reis je voor een prikkie (ongeveer een eurootje per enkele reis) naar de grens. Reis jij dus op vrijdag naar Nederland en kom je op zondagavond weer terug naar België (oftewel: de gemiddelde duur van een verblijf in Hotel Mama), dan reis je het best met je studenten-ov plus je Campuskaart. Dit is écht de goedkoopste optie die je hebt als je regelmatig reist. Meer info over het aanvragen van een Campuskaart vind je uiteraard op de website van de NMBS.
-
Antwerpen, er wordt aan gewerkt
Het kan zo eens voorkomen dat je op je oma-fiets door Antwerpen fietst en het fietspad ineens overloopt in een voetpad of een autoweg. De reden? In Antwerpen wordt al-tijd aan de infrastructuur gewerkt. Een fietspad dat er gisteren nog lag, kan morgen ineens afgesloten zijn. En geloof ons, dan duurt het wel even voordat daar weer een nieuw fietspad ligt te shinen. Dus mocht dit voorkomen, blijf kalm en volg de Belgen. Het is een beetje als Try before you die, best avontuurlijk dus! Maar… het is het wachten waard. De nieuwe fietspaden die de afgelopen jaren zijn gelegd, fietsen wel echt zoals in ons kikkerlandje. Tot die tijd: ontwijk de gaten in de weg en probeer je Google Maps route vooral te leiden via fietspaden die wel zijn aangelegd. Oh en nog een opmerking: “Spring maar achterop bij mij, achterop m’n fiets” gaat hier niet op. Achterop de fiets zitten is een no go wegens veiligheidsissues, dus fix een Velo als je vrienden op bezoek komen, zodat je niet op de bon geslingerd wordt 👌.
-
Je mening geven, denk er even over na
Wil je vrienden maken met de Belgen of wil je niet te veel opvallen tijdens college? Denk dan even na voordat je je mening geeft. We weten het, het is een cliché, maar het is echt zo. Nederlanders geven vrij direct hun mening en zeggen meteen waar het op staat, maar Belgen zijn meer terughoudend, afwachtend en denken langer na voordat hun mening op tafel wordt gegooid. Het is voor de verandering ook wel eens lekker om gewoon helemaal niet je mening te geven. Zo zal je merken dat je na een tijdje vaker pas iets zegt als het relevant is. Scheelt best wat energie! Dit betekent niet dat je jezelf helemaal moet veranderen, want er zijn ook Belgen die de Nederlandse in your face- houding wel kunnen waarderen. Gebruik dus je mensenkennis, voel aan welke Belgen een beetje Hollands bloed lijken te hebben en lucht bij hen je hart en je mening. Maar blijf vooral altijd jezelf. Je bent en blijft een Hollandse en mag je daar soms echt wel naar gedragen, ondanks de misschien vreemde blikken van onze zuiderburen.