Dé tips & tricks voor een energiezuinige winter als kotstudent
Het gaat tegenwoordig nergens anders meer over: de energieprijzen swingen de pan uit en het leven wordt duurder… Dat betekent dus ook: minder geld voor pintjes, pure horror dus voor studenten. Maar geen paniek, zoals altijd helpt STAN je uit de nood. Wij vertellen je wat je kan doen om te besparen op je energiefactuur op kot zodat je nog steeds vrolijk de bloemetjes kan buitenzetten op café!
Je keuken opleuken door energiezuinig te zijn
Iedereen wordt blij van lekker eten en hoe hard we ons best doen, het is nog steeds mama (en dr. Oetker niet te vergeten) die de beste gerechten klaarmaakt. Dus lang leve de diepvries. Laat die heerlijke maaltijden vanaf nu ontdooien in de koelkast in plaats van de microgolfoven. Je koelkast verbruikt minder, je microgolf verbruikt minder én je maaltijd blijft even lekker. Een win-win-WIN dus! Steek je diepvries ook goed vol. Lege ruimte verbruikt onnodige energie en zo heb je ook altijd nog wel iets in huis. Je koelkast daarentegen verbruikt wel naarmate die gevuld is, dus check even of er niets staat te vervallen in de frigo.
Wil je zelf de keukenprins(es) uithangen? Vergeet niet: Op elk potje past een deksel, dus gebruik het dan ook! Je verbruikt tot 75% meer energie als je kookt zonder deksel. Gebruik ook steeds je klein kookvuur voor een kleine pot en hou de ovendeur gesloten tijdens het bakken zodat er geen warmte verloren gaat. Een waterkoker nodig? Dat zijn echte energievreters, dus verwarm enkel de hoeveelheid water die je echt nodig hebt.
Geef een ecologisch doucheconcert
Zingen onder de douche en je inner Beyoncé loslaten, er is niks beter dan dat! Maar maak van je concert vanaf nu een mini concert. Hoe minder lang je doucht, hoe goedkoper het wordt. Na twee nummers ben je ook helemaal fris en proper hoor. Wil je er toch nog een derde nummer aan koppelen? Schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Die zorgt ervoor dat je tot 30% minder water verbruikt voor een gelijkaardige douchebeurt. Zo’n douchekop kan je al vinden voor 20 euro bij IKEA en maakt een enorm verschil op je eindfactuur. Ineens een excuus om nog eens Zweedse balletjes te eten.
Zorg voor elektriciteit tussen jou en je crush, niet tussen jou en onnodige apparaten
Elektriciteit besparen wordt vaak vergeten, toch kan dat vaak zonder dat je er iets van merkt. Wist je dat bijna 10% van je dagelijkse energieverbruik verloren gaat aan elektrische toestellen die op stand-by-modus staan? Veel moeite is het niet om die televisie even uit te trekken, maar wel een groot verschil op je factuur. Bovendien trek je ongebruikte opladers best uit want die blijven energie verbruiken, ook als je telefoon of laptop niet meer insteekt. Handige tip: koop een stekkerdoos met een algemene schakelaar: zo zet je in één klap alles uit!
Heb je trouwens je lampen al eens gecheckt? Schaf LED-verlichting aan en vervang je oude lampen. Het is een kleine investering maar eentje met een groot effect, want LED-lampen verbruiken een pak minder energie en maken dus een groot verschil. Hoe weinig ze ook verbruiken, het is wel belangrijk dat je ze net als je toestellen niet onnodig aan laat staan. Ga je dus een avondje uit? Doof je lichten wanneer je vertrekt. Zolang de lichten op de TD branden, is je avond een succes!
Alarm, het is warm
Koude wintermaanden betekent verwarming op volle toeren. Volle toeren betekent jammer genoeg geen volle bankrekening. Bespaar dus ook zeker op je verwarming op kot. Je hebt vast wel wat extra truien liggen. Trek er eentje aan en zet je verwarming een graadje lager. Je voelt het verschil amper en het haalt je energieverbruik naar beneden. Zet je verwarming zeker een uur voor je gaat slapen uit. Je boet niet in aan comfort en verwarmt je huis niet onnodig. Heb je gemeenschappelijke ruimtes op kot? Bespreek met je kotgenoten welke ruimtes noodzakelijk zijn om te verwarmen. En uiteindelijk heb je ook elkaars gezelligheid om je aan op te warmen.
Kotgebouwen zijn vaak ook nét iets ouder. Super charmant, maar er glipt veel warmte naar buiten via kleine kiertjes of ramen en deuren die niet perfect sluiten. Tochtstrips to the rescue! Plak deze op plekken waar je de koude voelt binnenkomen en hup: problem solved. Het is ook aan te raden om je chauffage zelf aan te pakken. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. De folie kaatst de warmte in de ruimte. Ze wordt niet opgenomen door de muur achter de radiator, waardoor er dus geen warmte verloren gaat. Nog een tip: isoleer je verwarmingsbuizen. Voor slechts enkele euro’s ben je gesteld! Het klinkt misschien contradictorisch, maar verlucht je huis ook goed. Zet elke dag je ramen 10 minuten open. ‘Oude’ lucht is vochtig en krijg je minder snel warm.
Wil je deze tips graag delen met je kotgenoten? Download hier een handige affiche om op te hangen op je kot.