Bloktips van de redactie: op weg naar 20/20
Het internet staat boordevol bloktips die zouden helpen om beter te studeren. Allemaal goed en wel, maar tips van collegastudenten uit het strijdfront zijn nog altijd de beste. Daarom heeft de redactie speciaal voor jou dé gouden tips samengesteld om die 20/20 in no-time binnen te halen!
Begin op tijd aan je lessen, begin op tijd aan je samenvatting, begin op tijd te herhalen… Dat weten we intussen wel, en daar is het misschien zelfs al te laat voor. Daarom heeft Jannes maar één duidelijke tip: begin op tijd aan je dag. “Ik heb nood aan een gevoel dat ik de dag goed begonnen ben. Voor mij is op tijd opstaan een belangrijke gewoonte. Als ik er niet in slaag voelt de dag soms heel snel als ‘verloren’ en geraak ik maar moeilijk uit die spiraal. Maar als ik op tijd uit mijn bed geraak en rustig de tijd neem om een kopje koffie te zetten, voelt het alsof ik al productief bezig ben geweest en kan ik deze mindset veel gemakkelijker aanhouden.”
Jannes: “Als ik in de ochtend het gevoel heb productief bezig te zijn, kan ik deze mindset veel gemakkelijker aanhouden”
Vroeg opstaan is iets waar redactielid Eva het volledig mee eens is, zeker in combinatie met een strakke dagplanning vanaf eind november. “Zorg zeker af en toe voor een breakdownday, om dingen in te halen of even rust te nemen.” Maar daarnaast staat Eva binnen ons team ook bekend als een echte peoples-person, alles in het teken van gezelligheid dus. Dat zie je dan ook terug in haar bloktradities! “Wat ik doe tijdens de kerstblok om toch een beetje gezelligheid te creëren, is kaarsjes op mijn bureau zetten én mijn tweede scherm gebruiken als knetterend haardvuur. Dat klinkt misschien weeeeeeeeird, maar ik ben heus niet de enige. Die 10u-loops op YouTube zijn echt niet alleen voor mij gemaakt. Gekke tip, maar het maakt je blokdag een pak gezelliger! Graag deel ik dan ook met jullie mijn favoriete haardvuurtje.“
Eva: “Ik gebruik mijn tweede scherm als knetterend haardvuur. Dat klinkt misschien gek, maar het maakt je blokdag een pak gezelliger!”
De dag vrolijk doorkomen, dat is al een opgave op zich tijdens in de blok. Zeker in een periode waar er kerstmarkten en borrels in overvloed worden georganiseerd maar jij opgesloten achter je bureau zit. Daarom is Antar van mening: treat yourself! “Ik vind het belangrijk om jezelf te belonen. Hoe kan dat beter met iets lekkers om te snacken. Sinterklaas is net langsgeweest, de kerststronk ligt al klaar, de geur van ovenhapjes zweeft door de straten… Ook tijdens je blokperiode verdien jij een lekker hapje. Hoofdstuk afgewerkt? Tijd voor een snack! Blokdag afgerond? Thee met een koekje! Examen geknald? Comfort food! Even geen tijd om calorieën te tellen, de stress zorgt er wel voor dat alles verbrand wordt. Gewoon genieten!”
Antar: “Even geen tijd om calorieën te tellen, gewoon genieten van een lekkere snack!”
Jannes en Eva hadden het al over een goede planning, maar hoe begin je hieraan? Mariam heeft hier een geniaal idee op gevonden. “Om mijn to do’s in te plannen, gebruik ik gekleurde Post-Its. Groen = gemakkelijk, rood = moeilijk, blauw = plan B (daar beginnen we pas aan wanneer de rest gedaan is). Alle to do’s noteer ik dus op een aparte Post-It en die plak ik ergens waar het opvalt. Alle afgewerkte Post-Its niet ik aan elkaar en leg ik op mijn bureau. Wanneer ik dan wil opgeven kijk ik naar de dingen die ik al heb afgewerkt, wat er voor zorgt dat ik gemotiveerd blijf en weer verder kan naar het volgende.” Jamina is het daar mee eens. Zij probeert het als volgt aan te pakken: Doe éérst de zaken die je niet fijn vindt en erna dat wat je leuk vindt. Zo eindigt je dag in ieder geval op een positieve noot!
Mariam: “Gebruik je afgewerkte Post-Its als een troffee, dat geeft extra motivatie!”
Tara is net zoals Jannes een vroege vogel tijdens de blok. Het helpt haar om door haar winterdip te komen en toch productief te studeren. “Ik probeer rond 7u op te staan en NIET te snoozen. Voor het ontbijt probeer ik minstens 4 kilometer te hardlopen met luide muziek in mijn oren. De vroege ochtenden zijn de beste ochtenden om te lopen, omdat er dan geen hond op straat is. Niemand kan dus horen dat ik al buiten adem ben na de eerste kilometer. Als ik thuis ben eet ik een banaan en probeer ik vervolgens te mediteren via de applicatie ‘Headspace‘. Het contrast tussen de luide muziek en het harde lopen met rustige, begeleidende meditatiemuziek geeft mij verrassend genoeg écht veel energie en motivatie. Als ik hierna nog enkele affirmaties neerschrijf in mijn dagboek, kan ik met goede moed aan mijn studiedag beginnen.”
Tara: “Het contrast tussen hevige muziek en sporten met rustige muziek en mediteren geeft mij écht veel energie en motivatie!”
Hopelijk helpen deze tips van de redactie jou naar die 20/20 waar we allemaal van dromen. Heb je nood aan nóg meer tips of gaat het misschien iets moeilijker deze periode? Check dan zeker onze Studentenbarometer, want vergeet nooit: niemand is alleen. Heel veel succes kanjer!