Bad blok habits: zó geraak je ervan af!
Blokken voor de herexamens brengt de nodige stress met zich mee. Niet genoeg of grondig studeren, uitstelgedrag omwille van het mooie weer, tijdsgebrek omwille van geplande vakanties…allemaal dingen die het studeren voor je herexamens niet bevorderen. STAN geeft alvast enkele tips tegen de meest voorkomende bad habits tijdens de blokperiode.
Te veel pauzes
Misschien wel het meest voorkomend obstakel tijdens het studeren; elk mogelijk excuus verzinnen om even pauze te nemen. De oplossing daarvoor is simpel: plan je pauzes doelmatig en gericht in, zo hebben ze écht effect.
Gsm-gebruik
We leven met onze gsm in de hand, niet de beste gewoonte en al zeker niet als je je moet focussen op de cursus die voor je ligt. Wat dacht je van een app die je gsm ‘lockt’ voor een bepaalde periode of een letterlijke ‘mobile phone jail’? Zo ben je ineens verlost van die grootste verleiding.
Afleidende muziek
Studeren in complete stilte; sommigen zweren erbij en anderen hebben toch liefst wat achtergrondgeluid. Maar wanneer één van je favoriete liedjes plots begint te spelen en je spontaan gaat meezingen, doet dat misschien meer slecht dan goed. Kies daarom misschien voor een low fidelity (lo-fi) playlist. Wist je dat luisteren naar klassieke muziek kan helpen bij concentratie en zelfdiscipline?
Uitstelgedrag
Iedereen heeft het ooit al eens gevoeld dat verdomde uitstelgedrag. Bestaat er een wondermiddel voor? Wellicht niet. Wat je wel kan doen is zorgen dat de ruimte rondom je opgeruimd is, zodat je brein zich ook al wat meer op orde voelt. Werk ook met haalbare deadlines voor jezelf (eventueel gevolgd door een beloning).
Onleesbaar geschrift
Snel-snel nog een hoofdstuk samenvatten of tijdens de les half noteren en half met je buur over vorig weekend praten? De kans is groot dat dat onleesbaar geschrift oplevert. En daar zit je niet op te wachten wanneer je begint te herhalen. Probeer daarom je samenvattingen of notities zo veel mogelijk uit te typen, zo vermijd je dit probleem.
Eten uit verveling
Eén snack en nog eentje en nog eentje…stoppen met snacken is moeilijk tijdens het blokken. We weten het allemaal: dat is niet gezond. Probeer anders eens iets zoals een kauwgom of drink een glas water tegen de snackdrang (ja, dat werkt echt).
koffie/energiedrank drinken
Dat je je moe zult voelen tijdens de examens, dat kunnen we je garanderen. Hoe verleidelijk het ook is, probeer toch van cafeïnerijke dranken weg te blijven totdat het écht nodig is. Drink liever een extra glas water, slechts 300 ml water drinken kan je concentratie met zo’n 25% omhooghalen*.
Leven op junkfood
We maken er ons allemaal wel schuldig aan; weinig tijd betekent ongezond eten. Toch kan je best af en toe een gezonde maaltijd bereiden. Gezond eten wordt in verband gebracht met hogere cijfers, een beter geheugen en alertheid, en snellere informatieverwerking*.
Geen planning maken
De eerste stap bij uitstek van elke examenperiode is het opstellen van een (haalbare) planning. Doe je dit niet, dan wordt het wel heel moeilijk om het overzicht te bewaren. You are not superman.
Te veel of te weinig slapen
Voldoende slapen is bijna even belangrijk als studeren om te slagen op je examens. Lang uitslapen zorgt er mogelijk voor dat je je de hele dag slaperig voelt. En als een nachtje doordoen doodnormaal is voor jou, is het misschien toch eens tijd om iets aan je slaapritme (of uitstelgedrag) te doen…
Studeren met vrienden
Begrijp ons niet verkeerd, extra motivatie opzoeken door met je vrienden één van onze STUDY360 locaties te bezoeken, is een topidee. Maar sommigen vrienden kunnen eerder een storende factor zijn. Stel grenzen en focus je zelfstandig op de leerstof.
Geen hygiëne
Je joggingbroek een volledige week dragen zonder te wassen tijdens de examenperiode? Check. Hoewel het misschien comfortabel is, kan af en toe iets degelijks aantrekken juist een positief effect hebben op je motivatie. Als je er goed uitziet, zul je je waarschijnlijk ook goed voelen en meer gemotiveerd zijn om erin te vliegen.
Vergelijken met anderen
Een andere valkuil tijdens het blokken, is je voortdurend vergelijken met andere studenten. ‘Oh nee, die zit al aan hoofdstuk 6 en ik nog maar aan 3’, so what? Iedereen heeft zijn eigen tempo en werkwijze, zolang je er geraakt, maakt dit allemaal weinig uit.
Faalangst
Maar de druk hoeft niet altijd van buitenaf te komen, soms ben jij diegene die twijfelt aan je eigen competenties. Voor faalangsttrainingen, hulp bij stress of andere psychologische hulp kun je altijd terecht bij de Dienst Studentenvoorzieningen van jouw onderwijsinstelling. Of een goed gesprek met je ouders of een vriend of vriendin, kan ook altijd goed doen natuurlijk. Geloof in jezelf, you’ve got this!
*Volgens een studie van de University of Westminster
*Diëtiste Elisa Zied, schrijfster van “Feed Your Family Right”.