10 tips om minstens een 10 te scoren
2020: het is geen topjaar. En als je dacht dat het niet erger kon, liggen ook nog eens die vervelende examens op de loer. Help! Krijg jij het Spaans benauwd van de omvang van je cursussen? Een paniekaanval van het woord “planning”? Dan ben je bij ons aan het goede adres, want zie hier: 10 tips waardoor jij met gemak die 10 binnensleept.
1. Knock knock, who’s there?
Je cursus. En hij wil graag gelezen worden, niet bedolven onder een lading snacks. Tip numero uno luidt dan ook: tijd om te beginnen! De gemiddelde student begint rond begin/half december met blokken, dus je zult er nu toch echt aan moeten geloven. Zet je leesbril op, trek die comfy blokbroek aan en sla dat boek open. Twee keer met je ogen knipperen en het is al januari. Time also flies when you’re not having fun, helaas.
2. Maar.. waar moet ik beginnen?
Goede vraag! Als een kip zonder kop beginnen met lezen is natuurlijk niet zo’n strak plan. Overzicht is het toverwoord. Maak daarom eerst per vak een lijstje met dingen die je nog moet doen (of hebt uitgesteld): een taak afwerken, een verwaarloosd college terugkijken (oeps), een samenvatting schrijven… Zo heb je meteen een duidelijk beeld van de workload.
3. Step up your planning game
Nu je een overzicht hebt van de workload, is het tijd om dit allemaal in een strakke planning te gieten. Wees streng, maar realistisch. Als je normaliter gemiddeld 50 pagina’s per dag samenvat, dan heeft het natuurlijk geen zin om er 100 op een dag in te plannen. Dat is vragen om problemen. Anderzijds is té weinig inplannen ook geen goed idee – je wil natuurlijk niet dat je blok nodeloos lang duurt.
Voor de eerstejaartjes onder ons: dit is een typisch gevalletje van oefening baart kunst. Het is helemaal oké als jouw eerste planning nog niet bepaald award winning is. Mijn tip: plan liever iets minder in per dag dan je denkt aan te kunnen, en hier en daar een vrije dag. Zo geef je jezelf de ruimte om missers te herstellen.
4. Gedeelde smart is halve smart
Nu we allemaal weer eenzaam en alleen in ons kot zitten, is het lastig om in te schatten hoe jouw lotgenoten eraan toe zijn tijdens de blok. Hebben mijn medestudenten net zo veel stress als ik? Zijn ze überhaupt al begonnen met blokken? Lucky for you hebben wij geregeld dat er opnieuw een centrum kan zijn waar zwoegende studenten hun soortgenoten tegen het lijf kunnen lopen (figuurlijk dan, hè), want óók deze blok openen verschillende STUDY360-locaties – veilig en coronaproof – hun deuren voor jullie.
Benieuwd hoe dat blokleed delen op locatie er zo ongeveer uitziet? Check hieronder een kleine sfeerimpressie van locaties die deelnemen. Reserveer je plekje online op de website van STUDY360.
5. Een opgeruimd kot is een opgeruimd hoofd
Bergen vuile afwas, rondslingerende kledingstukken en overal stof – dat werkt niet erg bevorderend voor de concentratie. Zorg dat je je kot netjes hebt gemaakt voordat je aan je studeersessie begint, want dat scheelt een heleboel afleiding (en het is natuurlijk handig als je je cursussen nog kunt vinden tussen al die troep…).
6. Zelfzorg is van levensbelang
Een gezonde maaltijd is ook een absolute must om je goed te kunnen concentreren. Natuurlijk is het verleidelijk om voor de vierde dag op rij frietjes te bestellen en natuurlijk heb je eigenlijk geen tijd om te koken, maar de vitamientjes komen helaas niet uit de lucht vallen. Ga op zoek naar simpele, snelle en gezonde recepten (redactielid Orin somde er een aantal voor je op) of check onze Studentengids voor afhaalspots waar je voldoende groentjes kunt scoren.
7. Vraag hulp waar nodig
Lukt het even niet? Wees dan absoluut niet bang om aan de bel te trekken en hulp te vragen. Contacteer een medestudent voor extra uitleg, stuur je prof een mailtje met vragen of klop aan bij de studentenvoorziening van jouw universiteit of hogeschool als het mentaal niet goed met je gaat. No man (of woman, natuurlijk) does it all by himself zongen de Village People niet voor niks.
8. Work hard, play hard
Hard werken en je best doen is belangrijk, maar ontspannen is minstens zo cruciaal. We weten het, in deze tijden is het lastig om alternatieve activiteiten te vinden, maar toch mag je niet vergeten om af en toe een momentje voor jezelf te nemen. Maak een mooie wandeling, tover je favoriete snacks tevoorschijn en kijk een cheesy kerstfilm. Work hard, play hard.
9. Campus vs. online
Waar gaat je examen door? Op de campus of online? Via Blackboard, Zoom of Skype? Zo veel vragen, zo veel belangrijke antwoorden. Vergeet daarom zeker niet om van te voren even goed je rooster te checken om gênante vergissingen te voorkomen.
10. Een herexamen is niet het einde van de wereld
You did it. Je hebt braaf alle studietips gevolgd, je examenperiode gerockt en verwacht niks minder dan een 20/20. Maar dan komt de teleurstelling: je bent toch gebuisd. Is het erg om een herexamen te hebben?
Het simpele antwoord is: nee. Natuurlijk ligt het er maar net aan hoe hard jij je best hebt gedaan – maar meer dan je best kun je niet doen. Probeer dan ook zeker niet te hard te stressen over het idee van een herexamen. Gebeurt dit toch? Maak dan een afspraak met je professor om te achterhalen waar het probleem ligt, zodat je in augustus met vlag en wimpel slaagt.
Heel veel succes!